Główne zalety korka

Korek pozyskiwany jest dębu korkowego, drzewa rosnącego na południu Europy, w Afryce Północnej oraz w Chinach. Odbywa się to przez okorowanie pnia drzewa, bez uszkadzania jego wewnętrznej struktury. Stosunkowo prosty zbiór materiału oraz łatwość z jaką przygotowywany jest do kolejnych etapów produkcji sprawia, że to surowiec powszechnie wykorzystywany. Choć nie tylko to decyduje o szerokim zastosowaniu korka w wielu gałęziach gospodarki. Wykazuje on bowiem specyficzne właściwości, które nie posiada żaden inny naturalny materiał.

Właściwości korka

Korek to przede wszystkim naturalny surowiec, którego zbiór nie wiąże się z niszczeniem środowiska naturalnego. Dęby korkowe, po procesie okorowania, odbudowują tkankę okrywającą, a po 9 lat można ponownie przeprowadzić zabieg na tych samych osobnikach. Ponadto korek jest oczywiście surowcem odnawialnym, po recyclingu wykorzystywany jest po raz kolejny do produkcji.

Główne zalety korka
  • nieprzepuszczalność – korek nie przepuszcza cieczy i gazów, co wiąże się ze specyficzną jego budową. Komórki ściśle do siebie przylegają a dodatkowo ich ściany wysysane są warstwą suberyny składającej się z różnych rodzajów lipidów. Dzięki temu korek jest hermetyczny i tak doskonale sprawdza się do zatykania otwór butelek do wina czy piwa;
  • lekkość – martwe komórki korka wypełnione są powietrzem, z uwagi na to, jego ciężar w stosunku to objętości jest bardzo niewielki. Dlatego można spokojnie twierdzić, iż jest to surowiec niezatapialny. Ta właściwość została wykorzystana już w czasach starożytnych do uszczelniania łodzi czy umieszczenia na wodzie bojek;
  • sprężystość i elastyczność – gdy trzymamy w dłoni korek z łatwością możemy go ścisnąć, a on po krótkim czasie powróci do normalnego kształtu, to również ułatwia „czopowanie” butelek;
  • trwałość- choć można go złamać, tak naprawdę jest bardzo trwałym materiałem. Wykorzystany w budownictwie do produkcji podkładów podłogowych i ściennych, wytrzymuje wiele lat;
  • obojętność chemiczna – jako naturalny surowiec nie zawiera w swym składzie żadnych związków, które mogłyby reagować z tymi z żywnością, napojami oraz innymi substancjami. Poza tym, nie wywołuje alergii, gdyż jest antyelektrostatyczny;
  • nie ulega przemianom biologicznym – wykazuje odporność na działanie grzybów i bakterii, dla których nie stanowi pożywki, dzięki czemu może być użytkowany bez przeszkód przez wiele lat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *